Ingatlan típusok

Nem ritkán már az első lépések egyikének megtétele is komoly fejtörést okozhat: mégpedig eldönteni, hogy milyen típusú ingatlant szeretnénk bérelni.

Ami a budapesti bérbeadó ingatlan palettát illeti, számos választása van az érdeklődőknek. Míg egy ázsiai országból származó expat számára furcsa, akár félelmet keltő lehet önálló családi házban, avagy ikerházban lakni, addig számos olyan amerikai, avagy német család érkezik Budapestre, akik – főleg a gyermekek miatt- egyértelműen ragaszkodnak a saját kertes ingatlanhoz.

Helyi jellegzetességek

Természetesen mindig akadnak helyi jellegzetességek, ez nincsen másként Budapest esetében sem: mást jelent nálunk egy sorház, mint például Angliában, mást értünk mi lakóparki lakás alatt, mint Japánban.

Szerencsére ezen és egyéb különbségek egyáltalán nem azt jelentik, hogy a budapesti kiadó ingatlanok alacsony színvonalat képviselnének, csupán azt, hogy az ingatlan típusának kiválasztásakor figyelembe kell venni a család igényein és rendelkezésére álló bérleti díjon felül a helyi sajátosságokat is.

Fentiekre tekintettel, mindig azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy rugalmasan kezeljék az ingatlankeresés e részét, hiszen meglehet, hogy egy eredetileg kertes ikerházat kereső ügyfél végül egy nívós lakóparkban fog bérelni egy saját kertrésszel rendelkező földszinti lakást, élvezve ezzel a lakópark nyújtotta egyéb szolgáltatásokat is.

Családi ház

Ezen ingatlantípus egy szeparált, saját kerttel rendelkező épületet jelent, melynek nagysága a 150 nm-től egészen 500-600 nm-ig terjedhet, min. 3-4 hálószobát és több fürdőszobát magában foglalva. Ennél nagyobb méretű házakra már sokkal inkább a villa, kúria, avagy kastély kifejezés használandó, figyelembe véve a kiadó ingatlan egyéb jellemzőit is.

A családi házak (általában automata öntözőrendszerrel ellátott) kertjében – a ház luxus színvonalától függően – gyakran helyet kap medence, játszótér, teniszpálya, vendégparkolók stb. Az épületben legtöbbször szeparált mosókonyha, vendéglakrész és tárolók is találhatók, a külföldieknek bérbe adott családi házak pedig általában légkondicionáltak és riasztórendszerrel felszereltek.

Legnagyobb előnyük, hogy egyetlen faluk sem közös más épülettel, szomszéddal, fentiekre tekintettel teljes mértékben szeparáltak a szomszédos telkeken álló házaktól, épületektől, privát szférát nyújtva ezzel az itt lakók számára.

Hátrányként a méretből és szeparáltságból adódóan a magasabb fenntartási költségek említhetőek, illetve bizonyos költségek – ellentétben egy társasházzal – egyedül a bérelt családi ház lakóit terhelik, így például a bérlő nem osztozik senkivel a medence, kert fenntartási költségein.

Villák, kúriák esetében már lényegesen magasabb követelményekről beszélhetünk, mint a standard családi házaknál. Egy kiadó budai villa számos extra, luxus feltételnek kell, hogy megfeleljen, szem előtt tartva az ilyen ingatlanokban élő családok életszínvonalát és életvitelét, mint például az ingatlan mérete, a beépített anyagok minősége, a beépítésre került luxus felszerelési és berendezési tárgyak design-ja és színvonala.

Ikerház

Az ikerház hivatalosan két szomszédos építési telek közös oldalhatárán egymástól szerkezetileg független, ugyanakkor egymáshoz csatlakozó épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

Létjogosultságát elsősorban gazdasági, gazdaságossági szempontok igazolják. Nagyobb életteret biztosít, mint egy földszintes lakás, és saját, szeparált kertrésze is van, ugyanakkor azáltal, hogy egy oldala közös a szomszéddal, alacsonyabb fűtési és hűtési költségekkel fent tudunk tartani egy ilyen ingatlant. Kertje általában kisebb és praktikusabb kialakítású (leginkább füves, díszkert nélkül), mint egy önálló családi háznak.

Bár van egy közvetlen (iker)szomszédunk, ennek ellenére egy jól kialakított ikerház esetében az ott lakók ugyanúgy élvezhetik a magánélet és privát szféra előnyeit, mint egy családi háznál. Amennyiben a teraszok, az egymást érintő kertrész kellőképpen elszeparáltak egymástól, úgy igenis megfelelő nyugalmat és pihenést, „családi kuckót” biztosíthat egy ilyen épület is.

Budán számos kiadó ikerház található, míg Pesten leginkább a külvárosi részeken fellelhető ezen ingatlantípus. A kiadó ikerházak bérleti díja némiképp alacsonyabb az önálló családi házakhoz képest, a különbség mértéke természetesen sok mindentől függ: az ikerház méretétől, hálószobáinak számától, a kert nagyságától, stb. Amennyiben az ikerház kellőképpen tágas, kényelmes, rendelkezik privát kerttel és az átlagosnál jobb állapotban van, úgy a tulajdonosok ezen ingatlanokat majdhogynem az önálló családi házakkal megegyező áron kínálják bérlésre.

Amennyiben nem kíván teljes mértékben elszeparáltan lakni, azonban néha élni szeretne a privát szféra nyújtotta előnyökkel, és nagy családja miatt a sok hálószoba nélkülözhetetlen, úgy mindenképpen egy ikerház lehet az Ön számára tökéletes kiadó ingatlan.

Sorház

A sorház egy több, egymás mellett fekvő házból álló épületegyüttes egyik tagja. A házak oldalfalaikon érintkeznek egymással, így a szélső sorházakon kívül mindegyik résznek 2 közvetlen szomszédja van. A szélső sorházak általában nagyobbak és az oldalsó ablakoknak köszönhetően világosabbak a többi épülethez képest, illetve elhelyezkedésüknél fogva kertjük sem csak elő és hátsó kertrészből, hanem egy U-alakú, nagyobb részből áll. A sorházak általában 3 vagy több szintes épületek, sátortetővel és kis kertrésszel.

Amennyiben Ön is sorház mellett teszi le voksát, úgy lehetősége nyílik kiélvezni a ház nagysága nyújtotta kényelmet (hiszen egy sorház általában lényegesen nagyobb egy átlagos méretű lakásnál), kis kertjében a gyerekek nyugodtan fogócskázhatnak, vagy homokozhatnak, és egy kutyus is bőven elfér, így a kicsik sem nyaggatják már többet a kutya vagy cica miatt!

A kiadó sorházak további előnye, hogy rendkívül gyermekbarát környezetet nyújtanak, hiszen ilyen budai ingatlanokat leginkább külföldi gyermekes családok bérelnek, vagyis a környéken garantáltan sok gyermek él, biztosítva ezzel a jó hangulatot, és azt, hogy az Ön csemetéi soha egy percig sem fognak unatkozni. Gyakran a lakóparkokban is kialakítanak sorházas részeket, ezek közelében szinte mindig található játszótér is.

Sorházban lakni igazán pénztárcakímélő megoldás, hiszen két oldalról is dupla szigetelést kap az épület, amelyben Ön lakik, így alacsonyabb áram és gázszámlákra számíthat! Nem beszélve arról, hogy a kertészt is elfelejtheti: a sorházak kicsi, ám praktikus kertjét a család maga is játszi könnyedséggel karbantarthatja!

Lakás

Lakóparki lakás

Körülkerített, általában őrzött területen fekvő társasházak és/vagy különálló sorházak, illetve iker- és családi házak alkotnak egy lakóparkot. Az épületek között kis utcácskák, gondozott kert, játszótér, esetlegesen közös wellness részleg, sportlétesítmények, fitneszterem található.

Tekintettel arra, hogy Budapesten igényes lakóparkok leginkább az elmúlt 10-15 évben épültek, vagyis állaguk, színvonaluk bátran nevezhető jónak, minőséginek, így ezen lehetőségeket kihasználva számos befektető vásárol(t) lakóparki lakást, melyeket előszeretettel kínálnak bérbeadásra a hazánkba érkező külföldiek számára.

A kiadó lakások többségére jellemző, hogy a konyha-étkező-nappali általában egy légtérben kap helyet, a hálószobák pedig kisebb méretűek, mint a családi házak esetén, illetve mindegyikhez tartozik egy vagy két teremgarázs hely és tároló.

Társasházi lakás

A társasházi lakások esetén, a telken (kertben) egy lakóépület helyezkedik el, melyben 3, 6, 12 esetleg még több lakás kap helyet. Ezen épületeket nem védi 24 órás biztonsági őrszolgálat, és egyéb szolgáltatásokat (mint például fitnesz, uszoda, stb.) sem nyújtanak.

Előnyük a családias hangulat, illetve, hogy lényegesen kevesebb lakás van egy társasházban, mint egy lakóparkban. Tekintettel arra, hogy nincsenek extra szolgáltatások, így a közös költség is általában sokkal alacsonyabb, mint a lakóparki lakások esetében.

Amennyiben kiadó társasházi lakást keres, akkor nem kell aggódnia, mivel rengeteg stílusú, nagyságú és árkategóriájú ingatlant tudunk Önnek ajánlani ebben a szegmensben is!

A budai kerületekben fekvő kiadó társasházi lakások közül soknak lélegzetelállító panorámája van, melyet optimális esetben egy tágas, kényelmes teraszról élvezhetünk barátok és egy kellemes nyáresti vacsora társaságában!

Penthouse

Manapság előszeretettel neveznek társasház legfelső szintjén lévő ingatlanokat penthouse-nak. Ezen kritérium azonban még nem elegendő ahhoz, hogy ezt a kifejezést használhassuk, ugyanis a penthouse lakás nem más, mint egy nem tetőtéri, ugyanakkor legfelső emeleti, magas színvonalon kialakított olyan ingatlan, amelyhez hatalmas, kb. a lakás méretével megegyező, panorámás terasz tartozik, és amelyhez lift visz fel a mélygarázsból.

A kiadó budapesti lakások között természetesen penthouse-okat is találhatunk, és bizonyosan állítható, hogy egy-két ékszerdoboznak számító, igazán különleges darabra bukkanhatunk.

Tekintettel arra, hogy ezen ingatlanok unikumnak számítanak a bérbeadási piacon, így bérleti díjuk is magasabb, illetve a nagy terasz miatt általában a közös költség vonzata is nagyobb egy ilyen luxus ingatlannak.

Álomszép kiadó penthouse-okat találhatunk a 9. és 13. kerületben, a Dunaparton, illetve a budai oldalon a 12. és 2. kerületben.

Van kérdése?