Budapestről

Budapest kerületei

Budapest huszonhárom számozott kerületből áll, melyek saját önkormányzattal rendelkeznek s hivatalosan római számokkal jelöljük őket (I-XXIII.). A várost a Duna két fő részre osztja, Budára és Pestre. A budai oldalon hat (I.,II.,III.,XI.,XII.,XXII.), a pesti oldalon tizenhat (ide tartozik a történelmi belvárosként is ismert V. és VI.) illetve a Csepel-szigeten egy kerület (XXI.) terül el. Mindegyik kerület egy vagy több városrészből áll. A budapesti kerületek az óra járásával megegyező irányban, kiszélesedő körben lettek számozva, hasonlóan Párizshoz. A belső kerületek alacsonyabb (I.,II.,) míg a külsőbb kerületek magasabb (XX., XXII.) számmal lettek jelölve. Az irányítószám középső két számjegye a kerületet jelöli, például a 1026 irányítószám a második kerület bizonyos részén található címekhez tartozik.

Expatként az élet Budapesten

Az expat élet Magyarországon pozitív és negatív elemekkel is rendelkezik, s mint mindennek, ennek is megvannak a jó és rossz oldalai is. Ez részben attól függ, ki hogyan értékeli a hátrányokat és előnyöket, de mi őszintén hisszük, hogy Budapesten rendkívül jó lakni, nemcsak a földrajzi elhelyezkedése, de a közbiztonsága és kulturálisan színes jellege miatt is. Mivel az elmúlt évek népszerű célállomása lett Budapest az expatok körében, az újonnan érkezőknek már számos lehetőségük nyílik információt gyűjteni a városról, a programokról és a mindennapi életről egyaránt. Az alábbi internetes oldalak különböző, hasznos információkat és segítséget nyújtanak új otthona, Magyarország felfedezésében:

Pár helyi sajátosság, amit érdemes látni, megtapasztalni: Budapest rengeteg romkocsmával rendelkezik, amelyek könnyen felismerhetőek arról, hogy – mint nevük is utal rá - régi, romos, felújításra szoruló épületekben helyezkednek el. A belső elrendezésük általában nagyon egyszerű, gyakran újrahasznosítanak rég nem használt tárgyakat dekorációként vagy akár bútorként átalakítva. Talán ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de biztosak vagyunk benne, hogy amint belép egy romkocsmába garantáltan meg fog változni a véleménye. Ezek a szórakozóhelyeknek az egyedisége különleges légkört nyújt, nem beszélve a leghidegebb sörről, a legjobb áron! Főzőiskoláinkban könnyed hangulatban és barátságos környezetben lehet megismerni a magyar és a nemzetközi konyha alapjait egyaránt. A haladó tanulóknak mester kurzusokat is ajánlanak az iskolák, ezzel biztosítva a tovább fejlődést azok számára, akik magasabb szinten szeretnék elsajátítani a főzés avagy sütés tudományát. A nokedli, gulyás és rétes elkészítése mellett sok más tipikusan magyar étellel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Budapesttől alig néhány órára, autóval könnyen megközelíthető vidéki városokba, tájakra is érdemes ellátogatni. Esztergom, Visegrád és Szentendre mellett a Balatont is mindenképpen látni kell. A fővároshoz hasonlóan rengeteg múzeum, vár és jobbnál jobb éttermek, cukrászdák találhatóak már a vidéki Magyarországon is. Magyarország híres a finom borairól is. Országszerte, összesen 22 borvidék, megannyi borászatával várja vendégeit. A vörös és fehér borok mellett természetesen a rozé borok kedvelői is megtalálhatják kedvencüket. Tokaj az édes fehérbor otthona. A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke. 2002-ben az UNESCO felvette a világörökségi listájára, Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. Villányba vagy Egerbe látogatva pedig a legjobb száraz vörösborokat lehet kipróbálni, míg a Balaton környéke (főleg Badacsonyban) a száraz fehér borairól híres.

Budapest műemlékei

A Prime Estate alkalmazottai büszkék arra, hogy egy ilyen gyönyörű városban élhetnek, mint Budapest, mely műemlékekben és látnivalókban egyaránt gazdag. A külföldi turistáknak sokszor nem jut elég idejük felfedezni a város valamennyi rejtett kincsét, ellentétben az expatokkal, akiknek hosszabb tartózkodásuknak köszönhetően van szerencséjük megtapasztalni a főváros igazi hangulatát. Első lépésként azt ajánljuk, hogy egy buszos városnéző túrát foglaljanak, mely egyenesen elviszi Önöket a legfőbb turistalátványosságokhoz. Pár óra alatt így könnyen megtekinthető a Hősök tere, az Andrássy út, a Szent István Bazilika, az Opera és a Parlament épülete, majd innen folytatva az utat a híres Budai Várba, ahol a Mátyás templomot és a Halászbástyát vehetik szemügyre. A kötelező látványosságok látogatása után érdemes elhagyni a tipikus turista útvonalat, és elkezdeni a város felfedezését egy kicsit másképp. Ennek a lehető legolcsóbb és leghatékonyabb módja a kettes villamos vonala. Ez a villamos a Duna mentén a legszebb helyek mellett halad el, gyönyörű kilátást adva a belvárosra, a hidakra, a Gellért-hegyre, a Parlamentre és végül, de nem utolsó sorban a Nagy Vásárcsarnokra, ahol a lángos és a gulyás mellett valamennyi magyar ételkülönlegességet megkostólhatjuk. Az ázsiai konyha szerelmesei pedig az elkészíteni kívánt ételekhez minden hozzávalót megtalálnak a Vásárcsarnok melletti sarki boltban. Számos turisztikai cég próbálja különböző módon bemutatni a város nevezetességeit. Ezek lehetnek akár gyalogos túrák, Segway túrák, de akár Trabantban vagy egy kétéltű buszon ülve. A szisztematikus gyalogtúrák kisebb terület felfedezésére adnak lehetőséget, mint például az 5. kerület vagy a Dohány utcai zsinagóga környéke. Ezek a programok nem csak rendkívül érdekesek, de számos hasznos információval szolgálnak még a magyarok számára is. Minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb módja a város szépségeit megcsodálni, egy hajótúra, amire a legmegfelelőbb időpont a naplemente előtti időszak. Leány- és legénybúcsúk közkedvelt helyszíne is Budapest, ugyanis az áraink reálisabbak a környező európai országokhoz képest és a szolgáltatás is kiváló. Mindezek mellett Budapest rendkívül híres a gyógy- és termálfürdőiről, melyek 133 földalatti forrásból törnek a felszínre. Buda utcái alatt a termálvizek mellett egy hosszú alagútrendszer terül el, melynek egy bizonyos szakasza a mai napig látogatható. A Budai vár akkor a legcsalogatóbb, mikor a turista buszok és a járókelők egyaránt elmentek már, és egy kicsit megnyugszik a környék. Érdemes sétálgatni a kis utcák között, élvezni a csodálatos kilátást a Dunára, a hidakra és a pesti oldalra.

Tömegközlekedés Budapesten:

Budapestnek kiváló a tömegközlekedési rendszere más európai országokkal ellentétben. Rengetegszer hallottuk az ügyfeleinket panaszkodni arról, milyen nehéz volt eljutni a munkahelyükre vagy az otthonukba. Van egy jó hírünk: Budapesten ilyen gondja nem lesz! Bár a tömegközlekedési eszközök nem mindig a legújabbak vagy legtisztább állapotban vannak, de rendszeresen közlekednek, és biztonságban elviszik Önt haza vagy a munkahelyére. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) weboldala angolul és németül is elérhető az érdeklődők számára rengeteg hasznos információval. Az utazástervező segítségével megtudhatja többek közt azt is, hogyan jusson el a város különböző pontjaira, várhatóan mennyi idő alatt, illetve milyen tömegközlekedési eszköz igénybevételével. Budapesten négy metróvonal található. A sárga vonal (Milleniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben Kisföldalatti) Budapest és Európa első földalatti vasútvonala, mely 2002 óta az UNESCO világörökség része. A Budapesti Közlekedési Központ 2012 óta indít hajókat a Dunán, melyek könnyen igénybevehetőek a BKK bérletekkel, illetve jegyekkel. A fogaskerekű a budai oldalon a Széchenyi-hegyen közlekedik, mely kiváló kiindulópontja egy hosszú sétának, de akár a gyermekvasútra is fel lehet ülni. Budapest legmagasabb pontja, az Erzsébet-kilátó a 12. kerületben található, a Normafán, mely közkedvelt kirándulóhely, tökéletes hosszú sétákra, nagy beszélgetésekre az év bármely szakaszában. A legszebb út innen lefelé a Libegőn keresztül vezet, gyönyörű kilátással a városra. A vár és a Lánchíd közelében a nyári időszakban lehet látni, ahogy a turisták kígyózó sorokban állva egy érdekes járműre várnak. Ez nem más, mint a Budavári Sikló, mely a Budavári Palota megközelítésének egyik eszköze. A 95 méter hosszú meredek út megtétele mindössze pár percet vesz igénybe, miközben az utasok a Dunára és a pesti oldalra nyílő csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek. Személyes kedvencünk egyértelműen a karácsonyi fényvillamos, mely karácsony környékén szokott közlekedni. A több villamosvonalon is közlekedő járművet kívül égősorral látják el, amit sötétedés után felkapcsolnak és díszkivilágításban közlekedik.

Van kérdése?